İşitsel Stimülasyonun Nöral Aktiviteler Üzerindeki Kısa Vadeli Etkisi: Boyuna Elektroensefalografi ve Manyetoensefalografi Çalışmalarının Kapsamlı Bir İncelemesi

(Kobayashi K, Shiba Y, Honda S, Nakajima S, Fujii S, Mimura M, Noda Y. Short-Term Effect of Auditory Stimulation on Neural Activities: A Scoping Review of Longitudinal Electroencephalography and Magnetoencephalography Studies. Brain Sci. 2024 Jan 26;14(2):131. https://doi.org/10.3390/brainsci14020131.

Elektroensefalografi (EEG) ve Magnetoensefalografi (MEG) gibi teknikler, işitsel uyaranlardaki dinamik düzenliliklerle hizalanan dinamik beyin salınımlarını ölçmek için güçlü araçlardır EEG/MEG aracılığıyla olayla ilgili potansiyeller, beyin salınımları ve işlevsel bağlantı da dahil olmak üzere işitsel uyaranlara bağlı çeşitli nöral etkinlikleri ortaya çıkarmak için uygun bir araştırma aracı olarak işlev görür. Bu alanda biriken kanıtlar, uzun süreli işitsel eğitimin neden olduğu nöroplastisiteyi araştıran çalışmalardan, özellikle müzisyenler ile müzisyen olmayanları karşılaştıran kesitsel çalışmalardan ve müzisyenlerle uzunlamasına çalışmalardan kaynaklanmaktadır. Buna karşılık, süresi dakikalardan saatlere kadar süren kısa süreli müdahalelerin nöral etkilerini ele alan çalışmalar yeni yeni öne çıkmaya başlıyor. Geçtiğimiz on yılda, giderek artan sayıda kanıt, kısa süreli işitsel müdahalelerin nöral aktivitelerde hızlı değişikliklere yol açtığını ve uyarı öncesi dönemde bile salınım dalgalanmalarının gözlemlenebildiğini gösterdi. Bu kapsam belirleme incelemesinde, kısa süreli işitsel müdahalelerle nöral aktiviteleri tartışmak için çıkarılan nörofizyolojik çalışmaları üç gruba ayırdık: uyaran öncesi dönem, uyarım sırasında ve uyarım öncesi ve sonrası karşılaştırması. Salınım aktivitelerinin, uyaranların bağlamına bağlı olarak değiştiğini ve dikkat de dahil olmak üzere aşağıdan yukarıya ve yukarıdan aşağıya modülasyon mekanizmalarının etkileşiminden büyük ölçüde etkilendiğini gösteriyoruz. İşitsel kortekste ve beynin üst düzey bilişsel kısmındaki nöral aktivitelerde gözlemlenen hızlı değişikliklerin nedensel olarak kısa süreli işitsel müdahalelere atfedildiği sonucuna vardık.

EEG/MEG çalışmalarından elde edilen birleşen kanıtlar, kısa süreli işitsel müdahalelerle ilişkili nöral salınımlardaki değişiklikleri vurgulamaktadır. Zamansal beklentinin sinirsel temeline ilişkin büyüyen araştırma alanındaki son gelişmeler, bir hedeften önceki tahmin periyodunda bile, ön uyaran alfa salınımlarının, hedef işlemeyi etkileyen bağlama bağlı olarak dinamik olarak dalgalandığını ortaya çıkarmıştır. Zamansal tahminler üzerine yapılan birçok çalışma, çeşitli ERP bileşenlerinin PC şemasını uygulayacak şekilde modüle edildiğini göstermektedir. Daha da önemlisi, gözden geçirilen literatür kısa vadeli nöroplastisitenin kısmen genel bilişsel işlevlerin altında yatan üst düzey mekanizmalar tarafından desteklendiğini öne sürüyor. Aşağıdan yukarıya ve yukarıdan aşağıya işitsel işleme, her ne kadar sıkı bir şekilde iç içe geçmiş olsa da, seçmelerde mevcut olan süreçler farklı ve ayrıdır. Bu tür nöroplastisitenin maruz kalma sonrası etkileri ve bunun kronolojik dinamikleri gelecekteki çalışmalara açıktır. Araştırma çabalarının, genellikle "dikkati" yansıtacak şekilde bir araya getirilen, ancak aslında mekanizmaları bakımından farklılık gösterebilen farklı sinirsel aktiviteler arasında ayrım yaparak terminolojiyi açıklığa kavuşturmak için de çalışma yapılması gerekir. Sinirsel aktiviteleri dikkatlice kontrol edilen bir şekilde gözlemleyerek ve algı veya biliş üzerindeki davranışsal sonuçları ortaya çıkararak, ses dolu dünyamızdaki beyin fonksiyonuna ve nihayetinde algı ve bilişi neyin yönlendirdiğine dair muhtemelen daha kapsamlı bir açıklama sunabileceğiz.

Bu makale 3118 kez okundu.